AutoGas - газови инжекциони
Велико Търново: 0876 994 406 Хасково: 0886 425 912

Избор на газова инжекционна система за вашия автомобил


Новото поколение газови инжекционни системи все повече се налагат като техническо решение за автомобилите на газ (метан или пропан). От тук обаче възникват редица въпроси за избор на система, марка, производител, както и кои са съществените предимства и как да се подбере правилната система.
съвършен монтаж на газов инжекцион
Именно заради това ще се опитаме да дадем основни насоки на клиента при избора му на газова инжекциона система. 


ВИДЕО

В момента на пазара се предлага огромно количество модели газови системи, но дали те са най-подходящи за вашия автомобил и за вас. Критерият за сравнение, който клиентът използва, най- често е директната препоръка, както и цената. 

- Препоръката често е от човек, които има подобна система, и според него тя работи напълно задоволително, поради което той се чувства удовлетворен от избора си. Уловката тук е, че ако една евтина система работи добре при определен тип коли, това не е гаранция, че ще работи и при останалите. Или че ако е работила 3 месеца, няма гаранция че ще работи безпроблемно и занапред. 

КЛИП

- Ценитe варират в доста широк диапазон - от 1000 до 2000 лв. ( за 4-цилиндров двигател). Въпросът е как да се направи правилен избор, след като всеки инсталатор твърди, че системата, която монтира, е най-добра. Крайната цена е съвкупност от стойностите на материалите и монтажа. В повечето случаи цената се определя от това кава печалба иска да реализира сервиза спрямо труд, вложен при монтажа , т.е. когато си купувате газова инжекциона система вие получавате и плащате за комплексна услуга и качеството на тази услуга зависи от качеството на вложените материали, опита на инсталатора и извършената услуга. 
монтаж на газова уредба
Както при автомобилите, така и при газовите инжекционни системи има различно ниво на качество, гаранции, процент на откази и дефекти. Клиентът трябва да провери и съответните гаранции на системата - какви са сроковете и условията; какъв ще бъде и разходът на газ спрямо този на бензин, защото всичко това е основният мотив за конверсията на газ. Клиентът трябва да е наясно още в началото колко ще плаща за гориво и колко ще икономисва. 

ВИДЕО

Обещанията, които се дават за еднакъв с разхода на бензин разход на газ, са само заблуда, която иска да чуе клиента. 

Нормалното завишение при пропан-бутан е от 5% до 10% спрямо бензина при 90 км/h. Уточнението е, че разходът се засича на извънградско шофиране , като това става от празна бутилка, която се пълни с определено количество газ ( не по-малко от 5 литра) и се отчита за колко километра е достатъчно това количество. Принципът на засичане при метана е подобен, с тази разлика че при него е най-лесно да се отчете директно стойността на горивото за 100 км пробег. Принципът със засичане на изразходваното количество с допълване на бутилката е абсолютно грешен и неприложим при пропан или метан. Както се вижда, изборът на газова уредба съвсем не е лесен и трябва да се съобрази с много фактори. 

Трябва да се отбележи, че в стремежа си да предложат много ниски цени на едро на своите дилъри някои производители и вносители предлагат на пазара продукция, която не отговаря на изискванията за абтомобилна употреба и за работа с газ. Поради факта, че в България не се прилага контрол, някои системи дори не са сертифицирани, в следствие на което на пазара се появиха системи на много ниски цени, потребителите на които в последствие се сблъскват с непрекъснато посещение в сервизите . 

За да се избегнат до голяма степен проблемите, трябва да се търси професионален сервиз с опит и познания, но изборът не е лесен. 

Наблюденията, които имаме е, за съжаление показват, че в България все още не са изчезнали сервизите, които: 

- не запояват или не кримпват кабели, а само ги усукват, като често не ги изолират след това. 

- За закрепване на бутилката изполват видии за дърво, тъй като е по-бързо. 

- Зарядното за пропан бутан се оставя в багажника, за да се пести време, а при желание да се постави навън, както задължава законът, се налага да се заплати допълнително. 

- Компонентите се поставят спрямо свободното пространство без да се вземат предвид изискванията. 

- Кабелите често приличат на паяжина. 

- При профилактика се сменя единствено филтъра на газовата фаза, но не и на газовия клапан 

- При смяна на филтъра на газовата фаза, се използва не полиестерен, а хартиен, който е по-евтин, въпреки че след това отделените частици ще запушат газовите инжектори. 

- Не се монтират всички компоненти на газовата инжекциона ситема, защото според инсталаторите това не е необходимо. 

- При гумените съединения не се ползват скоби за стягане. 

- Не се свързват всички кабели на системата. 

- Ако след първоначална настроика се окаже, че трябва да се коригират отворите на инжекторите /или да се сменят инжекторите/, това не се прави, понеже автомобилът може да работи и така. 

Тези хора се стремят към бързи печалби и работят на ръба на измамата, като много често купуват най-евтинатата система и я монтират, давайки невярна информация за произхода й. 

Не можем да си позволим в нашия сайт да даваме конкретни примери, за да няма засегнати , но има независими форуми, които ще изиграят ролята на регулатор на пазара. 

Ще набележим няколко основни параметри, които са важни при избор на газова система. 

1 Какъв гаранционен срок ще ви даде сервизът. 

2 Какъв произход имат системата и отделните й компоненти, като най-добре е да поискате съответните сертификати по резолюции R67-01 и R110-00, тъй като може да се окаже, че отделни компоненти не са сертифицирани за автомобилна употреба. 

3 Разгледайте системата преди да ви я монтират и се опитайте визуално да определите качеството на компонентите. 

4 Поискайте да ви покажат монтирана вече система и се опитайте по разположението на компонентите да преценете дали монтажът е направен професионално /колкото по-малко компоненти и кабели разпознавате като допълнителни, толкова по-добре./ 

5 Опитайте се да прецените какви инвестиции прави сервизът за професионално развитие, т.е. дали когато ви се наложи поддръжка, ще са все още там. 

6 Обърнете внимание дали настройките се извършват на стационарен компютър, или на преносим /има сервизи, за които инвестицията за лаптоп е безсмислена и настроиките се правят само на място/.